MENJAR DONA VIDA, PERÒ SI MENGES MOLT POTS EMMALALTIR

No sé si hi ha molta gent que llegeix els meus escrits-dolents si es vol-en aquest Word-Pres però això em suposa un divertiment i fa temps que volia parlar del tema de la Llibreria Robafaves de Mataró que ha aixecat una certa polseguera a la ciutat , però per certa mandra mental fins avui no m’he posat a fer-ho.

La llibreria Robafaves de Mataró va fer la seva aparició en els anys 70 del passat segle, formade per una petita cooperativa de socis que posteriorment es va anar ampliant.
El creixement i la novetat a Mataró d’una llibreria de nova embranzida amb gent jove i disposada a fer alguna cosa més a la cultura local, va fer que d’un petit local es traladaran amb el temps a un altre més gran i al centre de la mateixa ciutat .
Els seus propietaris van ser distingits amb diversos premis durant anys pel treball realitzat i els seus coneixements en diversos apartats de llibres, música, revistes, iniciació a la lectura per a petits, etc.
Fins aquí tot correcte, però com de vegades passa, els arbres no ens deixen veure el bosc i acceleren un creixement exponencial, adquirint locals adjacents, invertint, comprant o intentant comprar altres llibreries (Abacus, Catalonia) ia  amb la seva immensa megalomania, frustan el intent de FNAC, per instal · lar a Mataró una botiga de llibres tambè, monopolitzen el tema dels llibres de text i posen totes les traves possibles a diversos professionals del negoci literari de la ciutat. És a dir que en lloc de COMPARTIR, prefereixen COMPETIR, i que unit per descomptat a la crisi actual, que afecta qualsevol negoci en general i la butxaca de cadascun en particular, al tracte de vegades despectiu i malencarat per part dels treballadors o propietaris amb els clients ( jo vaig deixar de comprar llibres fa algun temps en l’establiment per aquest motiu )  inversions a nivell particular per part dels propietaris, acomiadament de socis entre altres coses, els porta al fracàs.

El passat mes de juliol amb la fallida trucant a les portes ia causa de la mala gestió, no se’ls s’escau altra solució que fer un SOS a la ciutadania per salvar el negoci, demanant en forma de MECENATGE  aportacions voluntaris per cobrir 250.000 €. de deuta
Expliquen que han anat a la banca ètica, a corporacions locals i estatals, aquí, allà, ells han aportant patrimoni particular (!!!!! faltaria més ¡¡¡¡¡), però arribat el 25 de juliol no s’ha pogut arribar a l’esmentada quantitat.
Ara per al mes d’octubre preparen una exposició (inauguració entre el 16 i el 18) amb obres que han d’aportar de bona voluntat els artistes locals per vendre a travès d’ells i mitjançant negociació amb aquests artistes recollir una altra quantitat per ¿ SALVAR ? el negoci.
Fins aquí l’explicació i ara el comentari encara que sigui curt.
Mireu, a Mataró, com altres poblacions s’ha patit el problema de la crisi en les seves indústries, comerços, artistes, centres privats i un llarg etc., Però NINGÚ, NINGÚ ha tingut la barra de demanar un sol € en situacions apurades, en tant en quant aquests senyors que sempre havien fet gala de molta ostentació, ara van plorant per les cantonades perquè se’ls valori l’aportació cultural que han fet a la ciutat.. Que jo sàpiga el públic passava per caixa cada vegada que comprava un llibre o un CD i pagava en diners de curs legal o targeta de crèdit, és a dir rebut i pagat. No m’alegraria del tancament-si es produeix-però quan algú ha estat gaudint d’un alt nivell que li ha proporcionat un negoci, no té ni ha d’anar demanant diners  per causa d’una mala gestió

I per acabar dues reflexions:

1 ª No s’ha fet públic els diners recollits, si ja se que van explicar que el que volgués li seria retornat, però de moment com és una mena de mecenatge ……
2 ª Suposant que en l’exposició prevista  hi vagin 100 artistes amb obres amb un valor mitjà de 500 € cadascuna,  es vengués tota l’obra exposada  (el que ja és molt suposar tot plegat ) i donessin enterament les quantitats a Robafaves, això fa un total de 50.000 €. Fins a 250.000 falta ……..
¿ No serà que en lloc de salvar “la” llibreria volem salvar els “NOSTRES” mobles. ?
MENJAR DONA VIDA, PERÒ SI MENGES MOLT POTS EMMALALTIR

2 Respostes per a “MENJAR DONA VIDA, PERÒ SI MENGES MOLT POTS EMMALALTIR”

  1. joan de la ossa Says:

    jo els hi regalo una obra per la part dels collons!!!!

  2. Excel·lent article que defineix molt bé la trajectòria pública d’aquesta singular “cooperativa” de pijos-progres, que mai han fet res per la cultura, si no hi havia diners a guanyar. Personalment, no lamentaria la pèrdua de Robafaves, perquè en vindria un altre (corren rumors que La Casa del Libro, pero són rumors), i per tant els seus socis, segur que ja se’n pescarien un altre en nom de la progresia i el bé per la cultura… o més ben dit: Iniciativa per la Cartera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: